AU.688 Keemilised ohud toidusAbi
Pealehele
 
Toimumisaeg11.10.2022
Maht6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP
Toimumiskoha info
Õppekeskkonna kirjeldus
Toimumise ajakava ja lisainfo
 
Õppevormveebiõpe
Õppekeeleesti keel
ÕppejõudNimiÕppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus
Tõnu Püssa
 
Hinnainfo
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjaleJah
 
Täiendusõppeprogramm on seotud
 
Sihtrühm
Maksimaalne osalejate arv35
 
Õppekava rühmToiduainete töötlemine
Eesmärk
 
Õpingute alustamise tingimused
 
ÕpiväljundidKoolituse läbinuil on vajalikud teadmised käsitletud teemade alal, mis võimaldavad neil oma töös minimeerida ohtlike ainetega seotud riske.
 
SisuTeemaMaht tundidesÕppejõud
Mis on toiduohutus ja mis on toiduhügieen?
.
Keemilise toiduohutusega seotud õigusaktid ja normid.
.
Lühiülevaade toksikoloogiast.
.
Põhilised keemilist ohtu põhjustavad ained - nende tekkimine, liikumine toitu, toksilise toime iseloom, analüüsid, kontroll, riski vähendamise meetodid:
.
1.Taimsed mürgid - alkaloidid, lektiinid jt. looduslikud ohtlikud ained taimeõlides.
2.Keskkonnamürgid:
- Mükotoksiinid
- Biogeensed amiinid
- Plii, elavhõbe ja arseen
- Dioksiinid ja polükloorbifenüülid (PCB)
- Taimekaitsevahendite jäägid ja väetised
3.Veterinaarravimite jäägid toidus.
4.Toidu töötlemisel ja säilitamisel tekkivad ohtlikud ained:
- Polüaromaatsed süsivesinikud (PAH)
- Maillardi reaktsiooni produktid sh akrüülamiid
- Klorometüülpropaandioolid õlides
- Kiiritatud toidud
5.Toidu lisaained, eriti värvid. Valest doseerimisest ohtlikuks muutuvad lisaained nagu keedusool, sidrunhape, nitritid.
6.Toidu võltsimisest tulenevad ohud.
6Tõnu Püssa
 
Õppematerjalid
 
Nõuded lõpetamiseks
 
Väljastatav dokumenttõend
 
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt10
Registreerumise lisainfo
Registreerumine on lõppenud
Eesti Maaülikooli infosüsteemid. Leht koostatud 10.11.2024 16:48