| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 14.01.2025 |
Maht | 6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP |
Toimumiskoha info | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. . Juhise, kuidas BBB keskkonda siseneda ja seda kasutada leiate vajadusel aadressilt: http://avatudylikool.emu.ee/userfiles/yksused/avatudylikool/AU/BBB%20kasutusjuhend.pdf . BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele. . Koolitusel osalemiseks vajate: - kiiret internetiühendust (võimalusel kaabliga, mitte wifi), - kõrvaklappe või kõlareid, rääkimiseks mikrofoni (aga ei pea rääkima, oma küsimused saate kirja panna ka sõnumivahetuse aknasse) - Google Chrome veebibrauserit (Sobivad ka Firefox, Opera ja Safari. Teiste veebilehitsejaga võib esineda probleeme helikvaliteedis. Internet Exploreriga (Edgega) BBB ei tööta!!!) |
Õppekeskkonna kirjeldus | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | KOOLITUS LÜKKUB EDASI 8. oktoobrilt 2024 14. jaanuarile 2025. . Ajakava: 10.00 - 11.30 õppetöö 11.30 - 12.00 lõunapaus 12.00 - 13.30 õppetöö 13.30 - 13.45 paus 13.45 - 15.15 õppetöö |
|
Õppevorm | veebiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Tõnu Püssa | Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetooli toksikoloogia professor ja vanemteadur, knd (keemia) |
|
Hind (ei lisandu käibemaksu) | 75 eurot |
Hinnainfo | Tasuline koolitus. |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Veterinaarmeditsiin (398) õppeaine VL.1299 Keskkonna- ja toidutoksikoloogia (3 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Kõik huvilised. |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Tutvustada toidukäitlejatele põhiliste erinevates toitudes sisalduda võivate ohtlike ainete tekkimist, liikumist toitu, nende toksiliste toimete iseloomu, samuti oluliste ainete analüüsi ja kontrolli meetodeid ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks toidu käitlemisel. |
|
Õpingute alustamise tingimused | Registreerumine koolitusele. |
|
Õpiväljundid | Koolituse läbinuil on vajalikud teadmised käsitletud teemade alal, mis võimaldavad neil oma töös minimeerida ohtlike ainetega seotud riske. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Mis on toiduohutus ja mis on toiduhügieen? . Keemilise toiduohutusega seotud õigusaktid ja normid. . Lühiülevaade toksikoloogiast. . Põhilised keemilist ohtu põhjustavad ained - nende tekkimine, liikumine toitu, toksilise toime iseloom, analüüsid, kontroll, riski vähendamise meetodid: . 1.Taimsed mürgid - alkaloidid, lektiinid jt. looduslikud ohtlikud ained taimeõlides. 2.Keskkonnamürgid: - Mükotoksiinid - Biogeensed amiinid - Plii, elavhõbe ja arseen - Dioksiinid ja polükloorbifenüülid (PCB) - Taimekaitsevahendite jäägid ja väetised 3.Veterinaarravimite jäägid toidus. 4.Toidu töötlemisel ja säilitamisel tekkivad ohtlikud ained: - Polüaromaatsed süsivesinikud (PAH) - Maillardi reaktsiooni produktid sh akrüülamiid - Klorometüülpropaandioolid õlides - Kiiritatud toidud 5.Toidu lisaained, eriti värvid. Valest doseerimisest ohtlikuks muutuvad lisaained nagu keedusool, sidrunhape, nitritid. 6.Toidu võltsimisest tulenevad ohud. | 6 | Tõnu Püssa |
|
Õppematerjalid | Õppejõu poolt koostatud õppematerjalid. Teabematerjal: https://toiduteave.ee/wp-content/uploads/2020/07/Toidu_keemilised_ohud-veebi.pdf |
|
Nõuded lõpetamiseks | Aktiivne osalemine õppetöös |
|
Väljastatav dokument | tõend |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | REGISTREERUMISEGA AVALDATE SOOVI OSALEDA VALITUD KOOLITUSEL JA KINNITATE, ET OLETE TUTVUNUD EESTI MAAÜLIKOOLI TÄIENDUSÕPPE KORRAGA !
Vt. Eesti Maaülikooli täiendusõppe kord: http://avatudylikool.emu.ee/et/taiendusoppekorraldus/
Registreerumine kestab kuni grupi täitumiseni. Kui grupp on täitunud, saate oma osalemissoovist märku anda Eesti Maaülikooli avatud ülikooli e-posti aadressil: avayl@emu.ee või tel 731 3275.
Kõiki registreerunud saavad koolitusele registreerumisel (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) õppeinfosüsteemi poolt automaatselt saadetava kinnituskirja registreerumise õnnestumise kohta ning enne kursuse algust infokirja. Kui koolitus jääb huviliste vähesuse tõttu ära või lükkub edasi, siis saadetakse kõigile registreerunutele (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) sellekohane teavitus.
Täiendusõppest loobumise korral tuleb koolitusele registreerunul sellest täiendusõppe korraldajat teavitada (kirjalikku taasesitamist võimaldaval viisil) hiljemalt kolm tööpäeva enne koolituse alguskuupäeva. Juhul, kui koolitusele registreerunu teavitab koolituse korraldajat õppimisest loobumisest vähem, kui kolm tööpäeva enne koolituse algust või jätab üldse teavitamata, jääb õppeteenustasu tasumise kohustus jõusse.
NB! Koolituse lõpus saavad kõik lõpetajad koolitusel osalemist kinnitava digitaalse tõendi. |
|
|