| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 09.12.2022 |
Maht | 6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP |
Toimumiskoha info | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. . Juhise, kuidas BBB keskkonda siseneda ja seda kasutada leiate vajadusel aadressilt: http://avatudylikool.emu.ee/userfiles/yksused/avatudylikool/AU/BBB%20kasutusjuhend.pdf . BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele. . Koolitusel osalemiseks vajate: - kiiret internetiühendust (võimalusel kaabliga, mitte wifi), - kõrvaklappe või kõlareid, rääkimiseks mikrofoni (aga ei pea rääkima, oma küsimused saate kirja panna ka sõnumivahetuse aknasse) - Google Chrome veebibrauserit (Sobivad ka Firefox, Opera ja Safari. Teiste veebilehitsejaga võib esineda probleeme helikvaliteedis. Internet Exploreriga (Edgega) BBB ei tööta!!!) |
Õppekeskkonna kirjeldus | Koolitus toimub veebiseminarina BigBlueButton keskkonnas (BBB). |
Toimumise ajakava ja lisainfo | . Ajakava: 10.00 - 11.30 õppetöö 11.30 - 12.00 paus 12.00 - 13.30 õppetöö 13.30 - 13.45 paus 13.45 - 15.15 õppetöö |
|
Õppevorm | veebiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise professor, dr (veterinaarmeditsiin) |
|
Hinnainfo | Koolitus toimub MAK 2014-2020 meetme "Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas" toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi (VTA). Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 250 eurot.
Ettevõtte VTA vaba jääki saab kontrollida veebilehelt: https://fin.ee/riigihanked-riigiabi-osalused-kinnisvara/riigiabi
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis on osalemise eest antav toetus riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt). Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse infopäeval või koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta. Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda. |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Täienduskoolitusest võib osa võtta: - põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja; - põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad); - isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta; - põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Füüsiliste isikute ja riigiametnike täienduskoolitusel osalemine ei ole toetatav!
PS. Selle programmi raames ei toetata tegevusi kalandustoodete tootmise ja töötlemise valdkonnas, kuna kalandus- ja vesiviljelustooteid ei loeta põllumajandustooteks ning nendega seotud tegevusi toetatakse Euroopa kalandusfondi raames. |
Maksimaalne osalejate arv | 40 |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada ülevaade toidukäitlemisettevõtte tootmishügieeni mõjutavatest teguritest ning koristamise ja sanitatsiooni korraldamise alustest. |
|
Õpingute alustamise tingimused | Kuulumine kirjeldatud sihtrühma. |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu omab ülevaadet toidu tootmishügieeni tagamise põhimõtetest ning olulisematest tootmishügieeni mõjutavatest teguritest; on teadlik mikrobioloogilistest indikaatoritest, mis võimaldavad hinnata nii tootmishügieeni tasemeid kui ka toidu mikrobioloogilist kvaliteeti ja seonduvaid korrigeerivaid tegevusi; mõistab toidu riknemist põhjustava mikrobioota ja toidupatogeenide rolli tootmishügieeni tagamisel; on teadlik toidu (rist)saastumise võimalustest ning selle vältimise võimalustest; teab tootmisruumide ehituslike aspektide seost ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga; mõistab hügieenitsoonide vajalikkust ja seost toidu tootmishügieeni tagamisega; on saanud teadlikumaks toidu tootmishügieeni tasemete hindamise meetoditest ning sanitatsioonil kasutatavatest kemikaalidest ning nende kasutamise põhimõtetest. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| - Seonduvad teabematerjalid ning populaarteaduslikud artiklid; - Seadusandlusest tulenevad protsessi hügieenikriteeriumid; - Toidu tootmishügieeni eesmärgid, korraldus ja head tavad; - Toidu tootmishügieeni seosed toidu ohutuse ja -kvaliteediga; - Toidu tootmishügieeni mõjutavad tegurid; - Ettevõtte personali hügieen ja selle olulisus toiduohutuse tagamisel; - Seadmete ja hoonete hügieeniline disain; - Hügieenitsoonide vajalikkus toidukäitlemisettevõttes; - Biokirmed ja mikroorganismide niššid toidu tootmiskeskkonnas ja nende tuvastamise, hävitamise ja ennetamise võimalused; - Toidu tootmishügieeni enim mõjutavad mikroorganismid k.a. toidupatogeenid; - Tootmiskeskkonnas puhtuse tagamine ja seonduvad koristamise ja sanitatsiooni põhimõtted; - Tootmishügieeni probleemsete kohtade tuvastamise võimalused ning seonduvhügieeniproovide võtmine ning analüüsitulemuste tõlgendamine; - Tootmiskeskkonnas Listeria monocytogenes tuvastamine, likvideerimine ja ennetamine. | 6 | Mati Roasto |
|
Õppematerjalid | Õppejõu poolt koostatud õppematerjalid. |
|
Nõuded lõpetamiseks | Osalemine õppetööl. |
|
Väljastatav dokument | tõend |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | REGISTREERUMISEGA AVALDATE SOOVI OSALEDA VALITUD KOOLITUSEL JA KINNITATE, ET OLETE TUTVUNUD EESTI MAAÜLIKOOLI TÄIENDUSÕPPE KORRAGA !
Vt. Eesti Maaülikooli täiendusõppe kord: http://avatudylikool.emu.ee/et/taiendusoppekorraldus/
Registreerumine kestab kuni grupi täitumiseni. Kui grupp on täitunud, saate oma osalemissoovist märku anda Eesti Maaülikooli avatud ülikooli e-posti aadressil: avayl@emu.ee või tel 731 3275.
Kõiki registreerunud saavad koolitusele registreerumisel (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) õppeinfosüsteemi poolt automaatselt saadetava kinnituskirja registreerumise õnnestumise kohta ning enne kursuse algust infokirja. Kui koolitus jääb huviliste vähesuse tõttu ära või lükkub edasi, siis saadetakse kõigile registreerunutele (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) sellekohane teavitus.
Täiendusõppest loobumise korral tuleb koolitusele registreerunul sellest täiendusõppe korraldajat teavitada (kirjalikku taasesitamist võimaldaval viisil) hiljemalt kolm tööpäeva enne koolituse alguskuupäeva. Juhul, kui koolitusele registreerunu teavitab koolituse korraldajat õppimisest loobumisest vähem, kui kolm tööpäeva enne koolituse algust või jätab üldse teavitamata, jääb õppeteenustasu tasumise kohustus jõusse.
NB! Koolituse lõpus saavad kõik lõpetajad koolitusel osalemist kinnitava tõendi. |
|
Registreerumine on lõppenud |