| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| |
| Toimumisaeg | 21.11.2025 |
| Maht | 6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP |
| Toimumiskoha info | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele.
Koolitusel osalemiseks vajate: - kiiret internetiühendust (võimalusel kaabliga, mitte wifi), - kõrvaklappe või kõlareid, rääkimiseks mikrofoni (aga ei pea rääkima, oma küsimused saate kirja panna ka sõnumivahetuse aknasse) - Veebibrauserit (Google Chrome, Firefox, Opera või Safari)
Kliki siia, et tutvuda juhisega, kuidas siseneda BBB keskkonda ja seda kasutada |
| Õppekeskkonna kirjeldus | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. |
| Toimumise ajakava ja lisainfo | VEEBIKOOLITUS
10.00 - 11.30 õppetöö 11.30 - 12.00 paus 12.00 - 13.30 õppetöö 13.30 - 13.45 paus 13.45 - 15.15 õppetöö
NB! Koolitus eeldab osalemist reaalajas ega ole järelvaadatav. Koolitust ei salvestata ning ka koolituse omavoliline salvestamine pole lubatud. |
| |
| Õppevorm | veebiõpe |
| Õppekeel | eesti keel |
| Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise professor, dr (veterinaarmeditsiin) |
| |
| Hinnainfo | Koolitustegevus on rahastatud "Põllumajanduslike teadmiste ja innovatsiooni süsteemi" ehk AKIS programmi raames, toetab Euroopa Liit.
Koolitusel osalemine on juriidilisele isikule vähese tähtsusega abi (VTA). Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 164 eurot. Füüsilise isiku puhul on tegemist lihtsalt tasuta koolitusega.
Ettevõtte VTA vaba jääki saab kontrollida Rahandusministeeriumi veebilehelt. Kliki siia, et kontrollida VTA jääki!
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis on osalemise eest antav toetus riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne koolituse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt). Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse infopäeval või koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta. Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda. Isikud, kes saavad riigiabi, ei tohi olla raskustes olevad ettevõtjad komisjoni määruse (EL) nr 2022/2472 artikli 2 punkti 59 tähenduses või komisjoni määruse (EL) nr 651/2014 artikli 2 punkti 18 tähenduses. |
| Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
| |
| Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (100984) õppeaine VL.1228 Toiduainete säilitamise ja konserveerimise alused (4 EAP) õpiväljunditega |
| |
| Sihtrühm | Koolituse sihtrühmaks on põllumajandus- ja toidusektori ettevõtjad (nii juriidilised kui füüsilised teemast huvitatud isikud) ja valdkonna nõustajad. Palun märkige registreerumisel kindlasti ära ettevõtte nimi (kelle esindajana olete koolitusel osalemas) või lisage märge "füüsiline isik". |
| |
| Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
| Eesmärk | Saada ülevaade toidu kestvuskatsete teostamise alustest ning toidu säilimisaja määramisest. |
| |
| Õpingute alustamise tingimused | Kuulumine kirjeldatud sihtrühma. |
| |
| Õpiväljundid | Koolitusel osalenu: - on teadlik toidu säilimisajaga seonduvatest terminitest ning seadusandlusest;; - teab kestvuskatsete planeerimise ja läbiviimise põhimõtteid; - tunneb säilimisaega mõjutavaid sisemisi, väliseid ja kaudseid tegureid toidus; - mõistab "Kõlblik kuni" ja "Parim enne" tähendust ning märgistamise nõudeid; - on teadlik toidu kvaliteeti ja ohutust mõjutavatest mikrobioloogilistest indikaatoritest ning nende kasutamisest toidu kestvuskatsete teostamisel; - teab seadusandlusest tulenevaid toidu mikrobioloogilisi kriteeriumeid ning mõistab nende olulisust toidu ohutu säilimisaja tagamisel; - tunneb toidu säilimisaja määramise otseseid ja kaudseid meetodeid. |
| |
| Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| - Toidu säilitamisaja määramisega seonduv seadusandlus ja selle tõlgendamine - Toidu säilimisajaga seonduvad terminid ning nende tähendus - Toidus mikroorganismide kasvu mõjutavad tegurid - "Kõlblik kuni" või "Parim enne" tähendus ja rakendamine - Toidu riknemise viisid ja selle mõju toidu ohutusele ja kvaliteedile - Toidu mikrobioloogilised kriteeriumid - Toidu säilimisaja määramise otsesed ja kaudsed meetodid - Toidu säilimisaja määramise etapid, kestvuskatsete läbiviimine - Kestvuskatsete proovivõtuvalim ja analüüsid - L. monocytogenes'e olulisus valmistoitude kestvuskatsete planeerimisel | 6 | Mati Roasto |
| |
| Õppematerjalid | Õppejõu poolt koostatud õppematerjalid. |
| |
| Nõuded lõpetamiseks | Aktiivne osalemine õppetöös. |
| |
| Väljastatav dokument | tõend |
| |
| Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
| Registreerumise tähtaeg | 17.11.2025 |
| Registreerumise lisainfo | REGISTREERUMISEGA AVALDATE SOOVI OSALEDA VALITUD KOOLITUSEL JA KINNITATE, ET OLETE TUTVUNUD EESTI MAAÜLIKOOLI TÄIENDUSÕPPE KORRAGA (Kliki siia, et tutvuda täiendusõppe korraga)
Kui soovite koolitusest osa võtta, siis tuleb kindlasti õigeaegselt registreeruda (vt. lehekülje all servas asub nupp "Registreeru").
Registreerumine on õnnestunud, kui meilile saabub automaatvastus. Kui automaatvastust ei saabu (vahel tehnilistel põhjustel nii juhtub), siis saab registreerumise õnnestumist kontrollida kontakteerudes koolituse kontaktisikuga.
Kui olete registreerunud, aga ei saa mingil põhjusel koolitusel osaleda (ka veebikoolituse puhul), siis tuleb sellest koheselt (kuid vähemalt kolm tööpäeva enne koolituse toimumise kuupäeva) teavitada koolituse korraldajat või koordinaatorit e-kirja teel. Tühistame sellisel juhul registreerumise. Hilisema teavituse või teavitamata jätmise korral on koolituse korraldajal õigus esitada Teile arve tehtud kulutuste katteks.
Kui grupp ei täitu ning otsustame koolituse ära jätta, siis anname sellest kõigile registreerunutele teada vähemalt kolm tööpäeva enne koolituse toimumist.
NB! Koolituse lõpus saavad kõik lõpetajad koolitusel osalemist kinnitava digitaalse tõendi. |
|
|