| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | - |
Maht | 6 akadeemilist tundi (6 tundi auditoorset), 0,25 EAP |
Toimumiskoht | Tartu linn |
Toimumiskoha info | Eesti Maaülikooli ruumides Tartus või Tellija ruumides. |
Õppekeskkonna kirjeldus | Õppetöö toimub koolituse läbiviimiseks sobivates õpperuumides, mis on varustatud vajaliku õppetehnikaga ja vastavad tervisekaitse- ja ohutusnõuetele. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | Koolituse toimumise aeg ja ajakava lepitakse kokku Tellijaga. |
|
Õppevorm | lähiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med) veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja |
|
Hinnainfo | Koolitus on tasuline: finanseeritud projektipõhiselt või Tellija poolt |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Koolituse tellinud ettevõtte töötajad. |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada ülevaade tootmishügieeni mõjutavatest teguritest ning toidu käitlemisettevõtte sanitatsiooni (koristamine, desinfitseerimine jms.) korraldamise alustest. |
|
Õpingute alustamise tingimused | Kuulumine sihtrühma |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu omab ülevaadet tootmishügieeni põhimõtetest, tunneb olulisemaid toidupatogeene, tunneb Listeria monocytogenes'i kui tootmishügieeni mõjutavat faktorit ning on saanud teadmised probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalustest. Lisaks omab ülevaadet toidu saastumisest k.a ristsaastumisest ja selle vältimise võimalustest, teab tootmisruumide ehituslike aspektide seost ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga, mõistab hügieenitsoonide vajalikkust ja seost personalihügieeniga, on tutvunud riknemist põhjustavast mikrofloorast koosnevate biokilede tekkepõhjuste, avastamise ja likvideerimisega. Tunneb käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtteid ja korraldust. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Seadusandlusest tulenevad nõuded tootmishügieenile ja toidu ohutusele; Tootmishügieeni eesmärgid, korraldus ja head tavad; Tootmishügieeni seosed toidu ohutuse ja -kvaliteediga; Tootmishügieeni mõjutavad faktorid; Personali hügieeni tähtsus tootmishügieeni tagamisel; Seadmete ja hoonete hügieeniline disain, hügieenitsoonide vajalikkus; Biokirmed tootmiskeskkonnas ja nende tuvastamise ja hävitamise võimalused; Tootmishügieeniga enim seotud mikrobiolooglised ohud; Toidu ohutust enim mõjutavad toidupatogeenid; Tootmiskeskkonnas puhtuse tagamine, sanitatsiooni põhimõtted; Tootmishügieeni probleemsete kohtade tuvastamise võimalused; Hügieeniproovide võtmine, laboratooriumisse saatmine ning analüüsitulemuste tõlgendamine; Tootmiskeskkonnas Listeria monocytogenes tuvastamine ja likvideerimine. | 6 | Mati Roasto |
|
Nõuded lõpetamiseks | Aktiivne osalemine õppetöös. |
|
Väljastatav dokument | tõend |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | Koolituse tellimiseks võta ühendust: Eesti Maaülikooli avatud ülikool Fr. R. Kreutzwaldi 56/1 (Tehnikamaja) 51006 Tartu tel 731 3174, 731 3275, 731 3175 e-post: avayl@emu.ee http://avatudylikool.emu.ee |
|
|