| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 21.03.2018 - 23.03.2018 |
Maht | 24 akadeemilist tundi (16 tundi auditoorset, 8 tundi praktikat), 1 EAP |
Toimumiskoht | Tartu linn |
Toimumiskoha info | Eesti Maaülikool, Kreutzwaldi 56/1 õppeklassis A 303 (III korrus) http://avatudylikool.emu.ee
Autoga saabujatel palume jälgida liiklust korraldavaid märke. Ülikoolilinnakus on võimalik parkida spordihoone või tehnikamaja parklas. Veenduge, et ei pargiks lubadega piirkonda! Tallinna poolt bussiga tulijad saavad väljuda otse Tehnikamaja ees asuvas peatuses "Tartu Näitused". Samast peatusest (üle tänava) on võimalik ka Tallinna bussile minna (kui olete ostnud pileti väljumisega "Tartu Näitused").
Lähima majutusvõimaluse leiate soovi ja vajaduse korral maaülikooli ühiselamust "Hostel Torn". Asub Tehnikamaja kõrval. Täpsema info aadressil: http://yhikas.emu.ee/hostel/ Teiste Tartu linnas pakutavate majutusvõimalustega saab tutvuda aadressil: http://www.visittartu.com/et/majutus/ |
Õppekeskkonna kirjeldus | Õppetöö toimub koolituse läbiviimiseks sobivates õpperuumides, mis on varustatud vajaliku õppetehnikaga ja vastavad tervisekaitse- ja ohutusnõuetele. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | Ajakava kõigil koolituspäevadel: 9.00-10.30 õppetöö 10.30-10.45 paus 10.45-12.15 õppetöö 12.15-12.45 paus 12.45-14.15 õppetöö 14.15-14.30 paus 14.30-16.00 õppetöö |
|
Õppevorm | lähiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med) veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja |
| Katrin Laikoja | mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli lektor |
|
Hinnainfo | Tegevust finantseeritakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meetme 1 "Teadmussiire ja teavitus" tegevuse "Pikaajalised programmid" raames ja on sihtrühma kuulujatele tasuta.
NB! Teavitame! Antud koolitustegevuses osalemine on osaleja jaoks vähese tähtsusega abi. |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Täienduskoolitusest võib osa võtta: - põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja; - põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad); - isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta; - põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Füüsiliste isikute ja riigiametnike täienduskoolitusel osalemine ei ole toetatav! |
Maksimaalne osalejate arv | 32 |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada teadmisi toiduhügieenialase koolituse läbiviimiseks ettevõttes, toiduohutuse töörühma juhtimiseks ja töötajates toiduohutusele suunatud hoiakute kujundamiseks |
|
Õpingute alustamise tingimused | Kuulumine kirjeldatud sihtrühma. |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu on tutvunud tootmishügieeni, enesekontrolli rakendamise ja toiduhügieeni teemadega põhjalikult ning: - mõistab tootmishügieeni olulisust toidu ohutuse ja -kvaliteedi ning stabiilsete säilimisaegade tagamisel; - teab tootmishügieeniga seonduvaid olulisi mikroorganisme ning nende vältimise ja likvideerimise võimalusi; - on tutvunud sanitatsiooni põhimõtetega; - teab tootmiskeskkonnast proovide võtmise põhimõtteid; - teab peamisi toidualaseid õigusakte; - tunneb ja oskab ohjata keemilisi ning füüsikalisi ohtusid toidus; - oskab koostada, juurutada ja ajakohastada HACCP põhimõtetele vastavat enesekontrolliplaani; - mõistab eeltingimusprogrammide rolli toiduohutuse tagamisel; - tunneb toiduhügieeni põhimõtteid; - teab ja oskab ennetada toidu bioloogilise saastumise allikaid; - tunneb mikroorganismide paljunemist mõjutavaid tegureid; - teab peamisi toidu kaudu levivate toidumürgistuste ja -infektsioonide põhjustajaid; - teab isikliku hügieeni nõuded ning nende rolli toidu ohutuse tagamisel; - oskab planeerida ja läbi viia hügieenikoolitust. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Tootmishügieen: - Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga; - Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga; - Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine; - Käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtted, puhastamine ja desinfitseerimine; - Biokilede teke, avastamine ja likvideerimine; - Listeria monocytogenes tootmishügieeni enim mõjutava faktorina. Probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalused; - Kahjuritõrje, jäätmekäitlus.
Praktilised ülesanded: - Listeria monocytogenes'e juhtumanalüüs; - Praktilised näited reaalsete testidega (praktiline pinnaproovi võtmine); - Test . | 8 | Mati Roasto |
| Enesekontrolli rakendamine: - Toidualastest õigusaktidest; - Keemilised ohud toidus; - Füüsikalised ohud toidus; - Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid; - Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC; - Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted; - Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel; - Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine.
Praktilised ülesanded: - Auditi ettevalmistusel töö dokumentidega - Seirkoostamine - Test . | 8 | Katrin Laikoja |
| Toiduhügieen: - Toiduhügieeni põhimõtted; - Toidu bioloogiline saastumine; - Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; - Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; - Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll; - Isikliku hügieeni nõuded; - Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine.
Praktilised ülesanded: - Isikliku hügieeni juhendi koostamine; - Eurlexist, Riigi Teatajast ja VTA kodulehelt infot leidmine; - Test | 8 | Katrin Laikoja |
|
Õppematerjalid | õppejõudude poolt koostatud õppematerjalid |
|
Nõuded lõpetamiseks | Osalemine kõigil koolituspäevadel ja testi sooritamine |
Õpiväljundite saavutatuse hindamise viis | Mitteeristav |
Hindamismeetodid | teadmiste test |
Hindamiskriteeriumid | vähemalt 51% õigeid vastuseid |
|
Väljastatav dokument | tunnistus |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | Registreerumisega avaldate soovi osaleda käesoleval koolitusel. Enne registreerumist palume veenduda, et kuulute sihtrühma. |
|
Registreerumine on lõppenud |