| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 11.12.2018 - 13.12.2018 |
Maht | 24 akadeemilist tundi (16 tundi auditoorset, 8 tundi praktikat), 1 EAP |
Toimumiskoht | Tartu linn |
Toimumiskoha info | Eesti Maaülikool, Kreutzwaldi 56/1 õppeklassis A 303 (III korrus) http://avatudylikool.emu.ee
Autoga saabujatel palume jälgida liiklust korraldavaid märke. Ülikoolilinnakus on võimalik parkida spordihoone või tehnikamaja parklas. Veenduge, et ei pargiks lubadega piirkonda! Tallinna poolt bussiga tulijad saavad väljuda otse Tehnikamaja ees asuvas peatuses "Tartu Näitused". Samast peatusest (üle tänava) on võimalik ka Tallinna bussile minna (kui olete ostnud pileti väljumisega "Tartu Näitused").
Lähima majutusvõimaluse leiate soovi ja vajaduse korral maaülikooli ühiselamust "Hostel Torn". Asub Tehnikamaja kõrval. Täpsema info aadressil: http://yhikas.emu.ee/hostel/ Teiste Tartu linnas pakutavate majutusvõimalustega saab tutvuda aadressil: http://www.visittartu.com/et/majutus/ |
Õppekeskkonna kirjeldus | Õppetöö toimub koolituse läbiviimiseks sobivates õpperuumides, mis on varustatud vajaliku õppetehnikaga ja vastavad tervisekaitse- ja ohutusnõuetele. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | Ajakava kõigil koolituspäevadel: 9.00-10.30 õppetöö 10.30-10.45 paus 10.45-12.15 õppetöö 12.15-12.45 paus 12.45-14.15 õppetöö 14.15-14.30 paus 14.30-16.00 õppetöö |
|
Õppevorm | lähiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med) veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja |
| Katrin Laikoja | mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli lektor |
|
Hind (ei lisandu käibemaksu) | 270 eurot |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Täienduskoolitusest võivad osa võtta kõik teemast huvitatud sihtrühmad sh kalakäitlejad. |
Maksimaalne osalejate arv | 25 |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada teadmisi toiduhügieenialase koolituse läbiviimiseks ettevõttes, toiduohutuse töörühma juhtimiseks ja töötajates toiduohutusele suunatud hoiakute kujundamiseks |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu on tutvunud tootmishügieeni, enesekontrolli rakendamise ja toiduhügieeni teemadega põhjalikult ning: - mõistab tootmishügieeni olulisust toidu ohutuse ja -kvaliteedi ning stabiilsete säilimisaegade tagamisel; - teab tootmishügieeniga seonduvaid olulisi mikroorganisme ning nende vältimise ja likvideerimise võimalusi; - on tutvunud sanitatsiooni põhimõtetega; - teab tootmiskeskkonnast proovide võtmise põhimõtteid; - teab peamisi toidualaseid õigusakte; - tunneb ja oskab ohjata keemilisi ning füüsikalisi ohtusid toidus; - oskab koostada, juurutada ja ajakohastada HACCP põhimõtetele vastavat enesekontrolliplaani; - mõistab eeltingimusprogrammide rolli toiduohutuse tagamisel; - tunneb toiduhügieeni põhimõtteid; - teab ja oskab ennetada toidu bioloogilise saastumise allikaid; - tunneb mikroorganismide paljunemist mõjutavaid tegureid; - teab peamisi toidu kaudu levivate toidumürgistuste ja -infektsioonide põhjustajaid; - teab isikliku hügieeni nõuded ning nende rolli toidu ohutuse tagamisel; - oskab planeerida ja läbi viia hügieenikoolitust. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Enesekontrolli rakendamine: - Toidualastest õigusaktidest; - Keemilised ohud toidus; - Füüsikalised ohud toidus; - Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid; - Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC; - Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted; - Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel; - Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine.
Praktilised ülesanded: - Auditi ettevalmistusel töö dokumentidega - Seirkoostamine - Test . | 8 | Katrin Laikoja |
| Tootmishügieen: - Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga; - Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga; - Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine; - Käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtted, puhastamine ja desinfitseerimine; - Biokilede teke, avastamine ja likvideerimine; - Listeria monocytogenes tootmishügieeni enim mõjutava faktorina. Probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalused; - Kahjuritõrje, jäätmekäitlus.
Praktilised ülesanded: - Listeria monocytogenes'e juhtumanalüüs; - Praktilised näited reaalsete testidega (praktiline pinnaproovi võtmine); - Test . | 8 | Mati Roasto |
| Toiduhügieen: - Toiduhügieeni põhimõtted; - Toidu bioloogiline saastumine; - Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; - Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; - Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll; - Isikliku hügieeni nõuded; - Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine.
Praktilised ülesanded: - Isikliku hügieeni juhendi koostamine; - Eurlexist, Riigi Teatajast ja VTA kodulehelt infot leidmine; - Test | 8 | Katrin Laikoja |
|
Õppematerjalid | õppejõudude poolt koostatud õppematerjalid |
|
Nõuded lõpetamiseks | Osalemine kõigil koolituspäevadel ja testi sooritamine |
Õpiväljundite saavutatuse hindamise viis | Mitteeristav |
Hindamismeetodid | teadmiste test |
Hindamiskriteeriumid | vähemalt 51% õigeid vastuseid |
|
Väljastatav dokument | tunnistus |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | REGISTREERUMISEGA AVALDATE SOOVI OSALEDA VALITUD KOOLITUSEL!
Registreerumine kestab kuni grupi täitumiseni. Kui grupp on täitunud, saate oma osalemissoovist märku anda Eesti Maaülikooli avatud ülikooli e-posti aadressil: avayl@emu.ee või tel 731 3275.
Kõiki registreerunud saavad koolitusele registreerumisel (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) õppeinfosüsteemi poolt automaatselt saadetava kinnituskirja registreerumise õnnestumise kohta ning enne kursuse algust infokirja. Kui koolitus jääb huviliste vähesuse tõttu ära või lükkub edasi, siis saadetakse kõigile registreerunutele (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) sellekohane teavitus.
Täiendusõppest loobumise korral tuleb koolitusele registreerunul sellest täiendusõppe korraldajat teavitada (kirjalikku taasesitamist võimaldaval viisil) hiljemalt kolm tööpäeva enne koolituse alguskuupäeva. Juhul, kui koolitusele registreerunu teavitab koolituse korraldajat õppimisest loobumisest vähem, kui kolm tööpäeva enne koolituse algust või jätab üldse teavitamata, jääb õppeteenustasu tasumise kohustus jõusse. |
|
Registreerumine on lõppenud |