| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 21.04.2021 - 23.04.2021 |
Maht | 24 akadeemilist tundi (16 tundi auditoorset, 8 tundi praktikat), 1 EAP |
Toimumiskoht | Tartu linn |
Toimumiskoha info | Koolitus toimub Eesti Maaülikooli Kreutzwaldi 56/1 õppehoone (tehnikamaja) õppeklassis või maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. . Juhise, kuidas BBB keskkonda siseneda ja seda kasutada leiate vajadusel aadressilt: http://avatudylikool.emu.ee/userfiles/yksused/avatudylikool/AU/BBB%20kasutusjuhend.pdf . BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele. . Koolitusel osalemiseks vajate: - kiiret internetiühendust (võimalusel kaabliga, mitte wifi), - kõrvaklappe või kõlareid, rääkimiseks mikrofoni (aga ei pea rääkima, oma küsimused saate kirja panna ka sõnumivahetuse aknasse) - Google Chrome veebibrauserit (Sobivad ka Firefox, Opera ja Safari. Teiste veebilehitsejaga võib esineda probleeme helikvaliteedis ning ekraanijagamisel. Internet Exploreriga (Edgega) BBB ei tööta!!!) - koolituse ajal meili vaatamise võimalust (õppematerjalid, testid) - meilie saadetud individuaalse osavõtulehe digiallkirjastamise võimalust. |
Õppekeskkonna kirjeldus | Koolitus toimub Eesti Maaülikool, Kreutzwaldi 56/1 õppehoone (tehnikamaja) õppeklassis või maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | . Ajakava kõigil koolituspäevadel: 9.00-10.30 õppetöö 10.30-10.45 paus 10.45-12.15 õppetöö 12.15-12.45 paus 12.45-14.15 õppetöö 14.15-14.30 paus 14.30-16.00 õppetöö |
|
Õppevorm | lähiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med) veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja |
| Katrin Laikoja | mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli lektor |
|
Hinnainfo | Tegevust finantseeritakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meetme 1 "Teadmussiire ja teavitus" tegevuse "Pikaajalised programmid" raames ja on sihtrühma kuulujatele tasuta.
NB! Teavitame! Antud koolitustegevuses osalemine on osaleja jaoks vähese tähtsusega abi (VTA), abisummas 270 eurot.
Kui ettevõttel VTA vaba jääki ei ole, siis tuleb osalejal sama summa tasuda ise. VTA jääki saab kontrollida riigiabi registrist, aadressil: https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi
Erandkorras on ettevõtetel (kelle VTA on täitunud) võimalik esitada enne koolituse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab koolituse korraldajalt). Riigiabi taotluse alusel hüvitab PRIA (tulenevalt ettevõtte suurusest) 50-70% koolituse maksumusest ning ülejäänud summa tuleb tasuda osalejal/ettevõttel endal. |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | Täienduskoolitusest võib osa võtta: - põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja; - toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja; - põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad); - isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta; - põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Füüsiliste isikute ja riigiametnike täienduskoolitusel osalemine ei ole toetatav!
PS. Selle programmi raames ei toetata tegevusi kalandustoodete tootmise ja töötlemise valdkonnas, kuna kalandus- ja vesiviljelustooteid ei loeta põllumajandustooteks ning nendega seotud tegevusi toetatakse Euroopa kalandusfondi raames. |
Maksimaalne osalejate arv | 35 |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada teadmisi toiduhügieenialase koolituse läbiviimiseks ettevõttes, toiduohutuse töörühma juhtimiseks ja töötajates toiduohutusele suunatud hoiakute kujundamiseks |
|
Õpingute alustamise tingimused | Kuulumine kirjeldatud sihtrühma. |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu on tutvunud tootmishügieeni, enesekontrolli rakendamise ja toiduhügieeni teemadega põhjalikult ning: - mõistab tootmishügieeni olulisust toidu ohutuse ja -kvaliteedi ning stabiilsete säilimisaegade tagamisel; - teab tootmishügieeniga seonduvaid olulisi mikroorganisme ning nende vältimise ja likvideerimise võimalusi; - on tutvunud sanitatsiooni põhimõtetega; - teab tootmiskeskkonnast proovide võtmise põhimõtteid; - teab peamisi toidualaseid õigusakte; - tunneb ja oskab ohjata keemilisi ning füüsikalisi ohtusid toidus; - oskab koostada, juurutada ja ajakohastada HACCP põhimõtetele vastavat enesekontrolliplaani; - mõistab eeltingimusprogrammide rolli toiduohutuse tagamisel; - tunneb toiduhügieeni põhimõtteid; - teab ja oskab ennetada toidu bioloogilise saastumise allikaid; - tunneb mikroorganismide paljunemist mõjutavaid tegureid; - teab peamisi toidu kaudu levivate toidumürgistuste ja -infektsioonide põhjustajaid; - teab isikliku hügieeni nõuded ning nende rolli toidu ohutuse tagamisel; - oskab planeerida ja läbi viia hügieenikoolitust. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Tootmishügieen: - Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga; - Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga; - Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine; - Käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtted, puhastamine ja desinfitseerimine; - Biokilede teke, avastamine ja likvideerimine; - Listeria monocytogenes tootmishügieeni enim mõjutava faktorina. Probleemi ennetamise ja likvideerimise võimalused; - Kahjuritõrje, jäätmekäitlus.
Praktilised ülesanded (120 min): - Listeria monocytogenes'e juhtumanalüüs; - Praktilised näited reaalsete testidega (praktiline pinnaproovi võtmine); - Test . | 8 | Mati Roasto |
| Enesekontrolli rakendamine: - Toidualastest õigusaktidest; - Keemilised ohud toidus; - Füüsikalised ohud toidus; - Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid; - Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC; - Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted; - Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel; - Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine.
Praktilised ülesanded (120 min): - Auditi ettevalmistusel töö dokumentidega - Seirkoostamine - Test . | 8 | Katrin Laikoja |
| Toiduhügieen: - Toiduhügieeni põhimõtted; - Toidu bioloogiline saastumine; - Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; - Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; - Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll; - Isikliku hügieeni nõuded; - Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine.
Praktilised ülesanded (120 min): - Isikliku hügieeni juhendi koostamine; - Eurlexist, Riigi Teatajast ja VTA kodulehelt infot leidmine; - Test | 8 | Katrin Laikoja |
|
Õppematerjalid | õppejõudude poolt koostatud õppematerjalid |
|
Nõuded lõpetamiseks | Osalemine kõigil koolituspäevadel ja testi sooritamine |
Õpiväljundite saavutatuse hindamise viis | Mitteeristav |
Hindamismeetodid | teadmiste test |
Hindamiskriteeriumid | vähemalt 51% õigeid vastuseid |
|
Väljastatav dokument | tunnistus |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 10 |
Registreerumise lisainfo | REGISTREERUMISEGA AVALDATE SOOVI OSALEDA VALITUD KOOLITUSEL!
Registreerumine kestab kuni grupi täitumiseni. Kui grupp on täitunud, saate oma osalemissoovist märku anda Eesti Maaülikooli avatud ülikooli e-posti aadressil: avayl@emu.ee või tel 731 3275.
Kõiki registreerunud saavad koolitusele registreerumisel (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) õppeinfosüsteemi poolt automaatselt saadetava kinnituskirja registreerumise õnnestumise kohta ning enne kursuse algust infokirja. Kui koolitus jääb huviliste vähesuse tõttu ära või lükkub edasi, siis saadetakse kõigile registreerunutele (registreerumisel märgitud e-kirja aadressil) sellekohane teavitus.
Täiendusõppest loobumise korral tuleb koolitusele registreerunul sellest täiendusõppe korraldajat teavitada (kirjalikku taasesitamist võimaldaval viisil) hiljemalt kolm tööpäeva enne koolituse alguskuupäeva. Juhul, kui koolitusele registreerunu teavitab koolituse korraldajat õppimisest loobumisest vähem, kui kolm tööpäeva enne koolituse algust või jätab üldse teavitamata, jääb õppeteenustasu tasumise kohustus jõusse.
NB! Koolituse lõpus saavad kõik lõpetajad koolituse läbimist kinnitava tunnistuse.
Vt. Eesti Maaülikooli täiendusõppe kord: http://avatudylikool.emu.ee/et/taiendusoppekorraldus/ |
|
Piirarv on täis |