| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|
Toimumisaeg | 18.01.2023 - 20.01.2023 |
Maht | 24 akadeemilist tundi (16 tundi auditoorset, 8 tundi praktikat), 1 EAP |
Toimumiskoha info | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas, aadressil: https://videosild.emu.ee/b/kar-zkh-ep1-f5n . Juhise, kuidas BBB keskkonda siseneda ja seda kasutada leiate vajadusel aadressilt: http://avatudylikool.emu.ee/userfiles/yksused/avatudylikool/AU/BBB%20kasutusjuhend.pdf . Koolitusel osalemiseks vajate: - kiiret internetiühendust (võimalusel kaabliga, mitte wifi), - kõrvaklappe või kõlareid, rääkimiseks mikrofoni (aga ei pea rääkima, oma küsimused saate kirja panna ka sõnumivahetuse aknasse) - Google Chrome veebibrauserit (Sobivad ka Firefox, Opera ja Safari. Teiste veebilehitsejaga võib esineda probleeme helikvaliteedis. Internet Exploreriga (Edgega) BBB ei tööta!!!) - koolituse ajal meili vaatamise võimalust (õppematerjalid, testid). |
Õppekeskkonna kirjeldus | Koolitus toimub maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas. |
Toimumise ajakava ja lisainfo | . Ajakava kõigil koolituspäevadel: 9.00-10.30 õppetöö 10.30-10.45 paus 10.45-12.15 õppetöö 12.15-12.45 paus 12.45-14.15 õppetöö 14.15-14.30 paus 14.30-16.00 õppetöö |
|
Õppevorm | veebiõpe |
Õppekeel | eesti keel |
Õppejõud | Nimi | Õppejõu kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus |
| Mati Roasto | Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med) |
| Katrin Laikoja | mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetooli lektor |
|
Hinnainfo | Koolituse tellijaks on AS HKScan Estonia. |
Tulumaksutagastus füüsilisest isikust maksjale | Jah |
|
Täiendusõppeprogramm on seotud | õppekava Toiduainete tehnoloogia (455) õppeaine VL.1250 Toidu tootmishügieen ja järelevalve (4 EAP) õpiväljunditega |
|
Sihtrühm | AS HKScan Estonia töötajad. |
|
Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
Eesmärk | Saada teadmisi toiduhügieenialase koolituse läbiviimiseks ettevõttes, toiduohutuse töörühma juhtimiseks ja töötajates toiduohutusele suunatud hoiakute kujundamiseks |
|
Õpiväljundid | Koolitusel osalenu on tutvunud tootmishügieeni, enesekontrolli rakendamise ja toiduhügieeni teemadega põhjalikult ning: - mõistab tootmishügieeni olulisust toidu ohutuse ja -kvaliteedi ning stabiilsete säilimisaegade tagamisel; - teab tootmishügieeniga seonduvaid olulisi mikroorganisme ning nende vältimise ja likvideerimise võimalusi; - on tutvunud sanitatsiooni põhimõtetega; - teab tootmiskeskkonnast proovide võtmise põhimõtteid; - teab peamisi toidualaseid õigusakte; - tunneb ja oskab ohjata keemilisi ning füüsikalisi ohtusid toidus; - oskab koostada, juurutada ja ajakohastada HACCP põhimõtetele vastavat enesekontrolliplaani; - mõistab eeltingimusprogrammide rolli toiduohutuse tagamisel; - tunneb toiduhügieeni põhimõtteid; - teab ja oskab ennetada toidu bioloogilise saastumise allikaid; - tunneb mikroorganismide paljunemist mõjutavaid tegureid; - teab peamisi toidu kaudu levivate toidumürgistuste ja -infektsioonide põhjustajaid; - teab isikliku hügieeni nõuded ning nende rolli toidu ohutuse tagamisel; - oskab planeerida ja läbi viia hügieenikoolitust. |
|
Sisu | Teema | Maht tundides | Õppejõud |
| Enesekontrolli rakendamine: - Toidualastest õigusaktidest; - Keemilised ohud toidus; - Füüsikalised ohud toidus; - Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid; - Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC; - Toiduohutuskultuuri kujundamine, säilitamine ja hindamine ettevõttes; - Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted; - Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel; - Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine.
Praktilised ülesanded (120 min): - Auditi ettevalmistusel töö dokumentidega - Seire lehe koostamine - Test . | 8 | Katrin Laikoja |
| Toiduhügieen: - Toiduhügieeni põhimõtted; - Toidu bioloogiline saastumine; - Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; - Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; - Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll; - Isikliku hügieeni nõuded; - Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine.
Praktilised ülesanded (120 min): - Isikliku hügieeni juhendi koostamine; - Eurlexist, Riigi Teatajast ja VTA kodulehelt infot leidmine; - Test | 8 | Katrin Laikoja |
| Tootmishügieen: - Tootmishügieeniga seonduvad õppematerjalid; - Tootmisprotsessi hügieenikriteeriumid ning tootmishügieeni indikaatormikroorganismid; - Tootmisruumide ehituslikud aspektid ning seadmete disain ja nende seos ettevõtte tootmishügieeni ja toiduohutuse tagamisega; - Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine; - Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos toiduohutuse tagamisega; - Käitlemisettevõtte sanitatsiooni (koristamise, pesemise ja desinfitseerimise) põhimõtted; - Listeria monocytogenes ja mõned teised toidupatogeenid toidu- ja tootmishügieeni mõjutava faktorina. Probleemide ennetamise ja likvideerimise võimalused; - Sanitatsiooni nõuetekohasuse tõendamine k.a. tootmiskeskkonnast proovide võtmise põhimõtted; - Biokirmete teke, mõju tootmishügieenile, avastamine ja hävitamine.
Praktilised ülesanded (120 min): - Listeria monocytogenes'e juhtumanalüüs; - Praktilised näited reaalsete testidega (praktiline pinnaproovi võtmine); - Test . | 8 | Mati Roasto |
|
Õppematerjalid | Õppejõudude poolt koostatud õppematerjalid. |
|
Nõuded lõpetamiseks | Osalemine kõigil koolituspäevadel ja testide sooritamine. |
Õpiväljundite saavutatuse hindamise viis | Mitteeristav |
Hindamismeetodid | teadmiste testid |
Hindamiskriteeriumid | vähemalt 51% õigeid vastuseid |
|
Väljastatav dokument | tunnistus |
|
Kursus toimub, kui osalejaid on vähemalt | 1 |
|
Registreerumine on lõppenud |