ÕPPEAINE ÜLDANDMED
Ainekood VL.1299
Eestikeelne nimetus Keskkonna- ja toidutoksikoloogia
Ingliskeelne nimetus Environmental and food toxicology
Struktuuriüksus VB Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, Veterinaarse biomeditsiini  ja toiduhügieeni õppetool
Kogumaht (1 EAP=26 tundi) 3 EAP

Kestus semestrites 1
Toimumise sagedus igal õppeaastal

Lõpphindamine Eristav
Õppeaine on VÕTA korras  arvestatav
Jah

Õppekavad, kuhu aine kuulub
Veterinaarmeditsiin (118977) BM 2022/2023  2023/2024  2024/2025  2025/2026 
Veterinaarmeditsiin (398) BM 2022/2023  2023/2024  2024/2025  2025/2026 

Eesmärk eesti keeles
Veterinaarmeditsiini eriala üliõpilasele on keskkonna- ja toidutoksikoloogia kursuse läbimine vajalik, sest võimaldab edukalt töötada ka toiduohutuse järelvalve alal. Samuti võimaldab tegutseda toiduainetetööstuses. Koos muude lähedaste kursuste läbimisega on eriala lõpetanul selleks vajalikud teadmised.
Eesmärk inglise keeles
Acquisition of knowledge in nnvironmental and food toxicology enables veterinary medicine students to  find job in the field of food safety surveillance and in food industry. Together with other related courses,  the student will gain basic skills for these activities

Õpiväljund eesti keeles
Õppeaine eduka läbimise järel üliõpilane:
- teab toksikoloogia põhitõdesid ning toksiliste mõjude mehhanisme;
- oskab hinnata keskkonnast pärit toksikantide liikumist söötade kaudu looma organismi ja nende ohtu  looma ning inimese tervisele;
- oskab ära hoida loomade mürgistumist keskkonna- ja söödamürkidega, samuti vajadusel ravida  vastavaid patoloogilisi seisundeid;
- teab meetodeid, mida kasutatakse toiduainete ohutuse tagamiseks;
- teab oluliste mürkainete tekke mehhanisme sööda ja toidu valmistamisel ja säilitamisel, ka nende  liikumisteid, muundumise sh metabolismi mehhanisme;
- teab sööda- ja toidutoksikantide ebasoovitavaid (toksilisi) toimeid ning seetõttu oskab hinnata nende  ainete ohtlikkust looma ja inimese tervisele ja elule ning otsida võimalusi sööda- ja toidumürgistuste  vältimiseks;
- tunneb vastavat seadusandlust;
- teab meetodeid, mida kasutatakse toiduainete ohutuse tagamiseks;
- oskab vahet teha toidu mürgisusega seonduvate müütide ja tegelikkuse vahel..
Õpiväljund inglise keeles
Having successfully passed the course the student:
- has knowledge in principles of toxicology and mechanisms of toxic effects;
- can assess transfer of environmental toxicants to animal organism via feeds and their hazardousness to  the animal and human health;
- is able to avoid animal intoxications with environmental and feed-borne toxicants and if necessary to  treat respective pathologies;
- knows how to guarantee the safety of foodstuffs; 
- is aware about important feed and food toxicants, their origin, routes of transfer and adverse (toxic)  effects;
- is able to evaluate their hazardousness to animal and human health and life, and to search the ways for  avoiding feed and food intoxications;
- knows respective legislation;
1 / 2

ÕPPEAINE ÜLDANDMED
- knows methods for guaranteeing of food chemical safety;
- knows how to distinguish between food toxicity related myths and reality.

Sisu lühikirjeldus eesti keeles
Õppeaine käigus käsitletakse järgnevaid valdkondi ja teemasid:
* Sissejuhatus toksikoloogiasse. Lühiajalugu. Toksilisuse, doosi ja vastuse mõiste.
* Võõrainete liikumine organismis, metabolism. Antidoodid.
* Toksilise vastuse klassifikatsioon - genotoksilisus ja mutageensus, kantserogeensus, teratogeensus,  reproduktiiv- ja arengutoksilisus, neuro- ja imuunotoksilisus, ühe ja mitme organi toksilisus.
* Toksilisuse põhilised molekulaarsed mehhanismid - retseptormehhanismid, kovalentne sidumine raku  oluliste molekulidega, endokriinne häirimine, oksüdatiivne stress. Toksilise toime biomarkerid.
* Analüütiline toksikoloogia. Ainete toksilisuse hindamise meetodid (epidemioloogilised, loom- ja  rakukatsed jne).
* Toksikoloogiline ohutus ja riskianalüüs.
* Organismidevahelised ning organismide ja keskkonna vahelised suhted. Toiduahelad (võrgustikud).
* Keskkonnasaasteained - nende jaotus (looduslikud ja inimtekkelised, põllumajanduslikud ning  tööstuslikud). Nende liikumine ja erinevate keskkonnategurite mõju sellele.
* Saasteainete jõudmine söötadesse ja toitu ning saastamise vältimine ja vähendamine.
Sööda- ja toidutoksikantide klassifitseerimine;
* Keskkonnamürgid söödas ja toidus (geokeemilised ja inimtekkelised);
* Taimede endogeensed toksikandid (lektiinid, ensüümi inhibiitorid, alkaloidid, fütoöstrogeenid, seene- ja  marjamürgid jt) söödas ja toidus ;
* Mükotoksiinid söödas ja toidus;
* Veeorganismide mürgid (kalad, koorikloomad);
* Pestitsiidide ja veterinaarravimite jäägid söödas ja toidus;
* Toksikandid, mis tekivad toidu valmistamisel ja säilitamisel (PAHid, heteroaromaatsed amiinid,  bakteriaalsed toksiinid, biogeensed amiinid jt);
* Pakendimürgid;
* Toidu lisaainete mürgisuse probleemid;
* Vitamiinide toksilisus;
* Toiduainete võltsimise toksilised ohud.
Sisu lühikirjeldus inglise keeles
The following study fields and topics will be covered:
* Introduction to toxicology. Short history. Toxicity, dose and response.
* Routs of xenobiotics in an organism, metabolism. Antidotes.
* Classification of toxic responses - genotoxicity and mutagenicity, carcinogenicity, teratogenicity,  reproductive and developmental toxicity, neuro- and immunotoxicity, organ and multiorgan toxicities.
* Molecular mechanisms of toxicity - receptor-mediated mechanisms, covalent binding to essential cellular macromolecules, endocrine disruption, oxidative stress. Biomarkers of toxic response.
* Analytical toxicology. Evaluation of toxicity of substances (epidemiological, animal and cell culture tests  etc.
* Interorganism relations and relations between organisms and environment. Food chains (webs).
* Environmental pollutants contaminants and their classification (natural and anthropogenic, agricultural  and industrial). Their transport and influence of various environmental factors.
* Pollutants in feeds and foods and avoiding or reduction of contamination.
* Classification of feed and food toxicants;
* Environmental geochemical and anthropogenic toxicants in feed and food;
* Endogenous plant toxicants (lectins, enzyme inhibitors, alkaloids, phytoestrogens, mushroom and berry  toxicants, etc.) in feed and food;
* Mycotoxins in feed and food;
* Toxins of water organisms (fish and crustaceans);
* Pesticide and veterinary drug residues in feed and food;
* Toxicants formed during food processing, storage and digestion (PAH, heteroaromatic amines, bacterial toxins, biogenic amines, nitrosamines etc.);
* Toxicants from food contact materials (package toxicants);
* Toxicity problems of food additives;
* Toxicity of vitamins;
* Health threats of foodstuff adulteration
2 / 2